Hydroponi – Att odla utan jord

Ordet hydroponi kommer från grekiskan och betyder: arbetande vatten. Det är precis vad den här typen av odling innebär. Här är det vattnet som gör jobbet och gröna fingrar är inget krav för att få en lyckad skörd av din hydroponiska odling.

Hydroponisk odling växer avsevärt i popularitet och det är inte konstigt. Det är både enkelt, billigt och hållbart! Du behöver dessutom inte ha en större yta än din fönsterbräda för att kunna skapa din egen hydroponi.

Så här odlar du hållbart med hydroponi 

En hydroponisk odling görs endast i näringsberikat vatten. Här används ingen jord och inte heller några farliga gödningsmedel som läcker ut i naturen. I jorden behöver rötterna söka efter vatten på ett annat sätt än i en hydroponisk odling där rötterna ständigt är i kontakt med det näringsrika vattnet istället. Det är det som gör att odlingstiden blir mycket kortare med hydroponi än när du odlar i jord.  

För att växterna ska få tillgång till syre tillsätter man antingen en syrepump eller så lämnar man en spalt med luft mellan vattenyta och växt. Detta leder till att växten själv producerar så kallade luftrötter och förser sig själv med vatten, näring och syre efter behov.

Hydroponiskt odlad sallad med sitt rotsystem

Skapa din egen hydroponiodling på fönsterbrädan

Det är inte komplicerat alls att starta din egen hydroponiska odling. Välj ett fönster i söderläge med ljusinsläpp och gör lite plats på din fönsterbräda. Dagsljuset räcker fint för din hydroponiska odling under större delen av året men under vintern kan du behöva tillsätta extra belysning. En LED-list eller lysrörsarmatur fungerar utmärkt. 

Såhär bygger du ditt hydroponiska system

  • Det du behöver är 1 st ljus plastlåda (balkonglåda går också bra) men gärna med ett slätt lock
  • Rotningskuber
  • Nätkorgar
  • Hydroponisk näring

Först och främst behöver du borra hål i locket för nätkrukorna. Fyll sedan lådan med vatten, men se till att det finns en luftspalt mellan locket och vattenytan. Viktigt att luftspalten är så pass djup så att rotsystemet på växterna få hänga fritt, annars finns risk att växten dränks. Tillsätt sedan hydroponisknäring efter behov. 

pH-värdet i vattnet ska ligga på 5,5-6,5 och kan ibland behöva justeras. Det gör du enkelt med hjälp av pH-stickor som du kan köpa i djurbutiker som säljer fiskar och akvarium. 

Sätt sedan rotningskuberna i nätkorgarna och placera i hålen, sätt i några frön. Var 7-10 dag behöver du tillsätta näring. Detta görs med fördel i samband med att du fyller på vatten. Inom 7 veckor från att du satt dina fröer kan du skörda tex en god, hållbart odlad sallad i ditt eget köksfönster. 

Skulle du inte känna för att bygga din egna hydroponiska odlingssytem så finns det färdiga att köpa på välsorterade blomster- och odlingsbutiker och IKEA. 

Olika hydroponiska system

Det finns många varianter men det som är gemensamt för hydroponiska system är att inget innehåller jord. Systemen delas upp i aktiva- och passiva system. Med ett aktivt system menas att hela plantans rötter är i vattnet och i det passiva systemet så är rötterna inte helt täckta av vatten. Här beror det på vilken typ av växt som man odlar och därefter anpassa med ett aktivt eller ett passivt system utefter behov.

Tack vare en pump som syresätter vattnet kan rötterna stå helt täckta av vatten i ett aktivt hydroponiskt system. Det finns ett antal andra system. Bland annat ett som kallas för ebb-och flodsystemet. Här töms vatten ur behållaren i cykler vilken gör att växtens rötter inte ständigt befinner sig i vatten.

Veke-systemet där ett snöre suger upp vatten och tillsätter till växten. Samt aeroponics som går ut på att vatten pumpas upp till ett munstycke som sedan sprayas över växterna som ett daggmoln. Det finns också cirkulerande system som går ut på att vattnet pumpas runt i rör kontinuerligt. 

Att ha ett hydroponiskt odlingssystem hemma skiljer sig en hel del från att ha ett kommersiellt. Det krävs oftast att systemet är enkelt, tyst och allra helst snyggt för att passa bra in i hemmet. Ofta handlar det också om storlek så att man får plats med systemet och att man har ett fönster i söderläge.

 

Kom igång med din hydroponiska odling

Sallad är något av det mest tacksamma du kan odla och är perfekt för första-gångs odlaren. Det är enkelt, tar lite plats och passar perfekt som fönsterbrädes-odling. Det finns en mängd olika sorter, bara att välja din favorit och det bästa av allt: Så dina frön och skörda efter 7 veckor!

Den yta du har att nyttja är avgörande för vad du kan odla. På din fönsterbräda kan det bli svårare att odla tex gurka och tomater så ett tips är att alltid läsa noga på fröförpackningen innan du lägger den i varukorgen. Här rekommenderas att se efter hur stor växten beräknas att bli och sedan lägga till 10% så är du på den säkra sidan.

Bli självförsörjande med hydroponisk odling

Här nedan följer lite tips och råd på hur du kan tänka kring vad du väljer att odla i din hydroponiska odling. 

Kryddor/Örter – Så med fördel fleråriga örter, de ettåriga kan ha en tendens att tappa smaken något efter ett år. Örter som trivs bra i an hydroponi är tex koriander, basilika och persilja.

Sallad – Växer snabbt och tar lite plats, oftast tar det inte längre än 7 veckor från sådd till skörd och det finns en mängd olika salladssorter. Våga prova någon ny, en som gärna växer på höjden, till exempel romansallad. 

Frisättande växter – I denna grupp samlas alla växter som genomgår en blom och fruktfas så som tex tomat, chili och gurka. Denna typ av växter tar lite längre tid att odla. Detta pga att de producerar ett mycket större bladverk och rotsystem innan frukterna börjar komma. I denna grupp kategoriserar vi tomater, gurka och tex chilifrukter. 

Med din hydroponi kommer du kunna bli självförsörjande på tex. Sallad, örter och jordgubbar om du skulle önska. Vad som kanske inte gör sig lika bra i din hydropoiska odling är:

  • Rotfrukter och allt annat som växer under jord
  • Grönsaker som växer väldigt långsamt
  • Vitkål och liknande som tar stor plats och som du ändå kan finna billigt i butik

Lycka till med din hydroponiska odling!

                                                                           Vill du läsa mer om hållbar odling?